Un recull d’assaigs d’història sobre el Regne de Sardenya a l’edat moderna

Il Regno di Sardegna... ManconiL’últim llibre que m’he comprat a Sardenya és d’història pura i dura. Últimament estic dedicant una part dels meus esforços a aprofundir en la història sarda d’època medieval i moderna, és a dir, bàsicament l’època de l’ocupació catalana de l’illa.

Arran de la xerrada del mes d’agost al poble de Geroni i de les apreciacions posteriors que em va fer un amic, em vaig veure en la necessitat d’allunyar-me dels tòpics historiogràfics difosos a l’època dels Savoia, segons els quals, a grans trets, podríem dir que els catalans eren a l’origen de tots els mals de Sardenya. O si més no d’anar avançant en el sentit d’entendre millor l’enquadrament del regne de Sardenya dins la Corona catalano-aragonesa.

El recull d’assajos de l’historiador sard Francesco Manconi “Il Regno di Sardegna in età moderna. Saggi diversi” (2010) respon a aquestes necessitats meves i espero que també les d’altres persones. La contraportada ens diu sobre el llibre:

“Ja publicat en català el 2008 amb el títol El Regne de Sardenya a l’època moderna com a número monogràfic de la revista “Afers”, aquest llibre col.lectiu ofereix una visió parcial, i si es vol, fragmentària de la història de Sardenya a l’edat moderna. En els nou assaigs historiadors catalans, valencians, bascos i sards afronten alguns temes (com, per exemple, la dialèctica política entre el centre i la perifèria, els vincles institucionals i culturals entre l’illa i la marepàtria catalana, el comerç, la burocràcia, la inquisició, el bandolerisme, etc.) fonamentals per compendre l’essència històrica del regne insular dins l’àmbit de la Monarquia plural dels Habsburg espanyols…”.


About The Author

Comments

One Response to “Un recull d’assaigs d’història sobre el Regne de Sardenya a l’edat moderna”

  1. Andria escrigué:

    Là, mi dd’ant arregalau po is annus… ddu depu ancora ligi

Leave a Reply