Qüestió de banderes sardes… m’agraden totes!

Algun cop ja hem parlat a TERRASARDA dels orígens de “les banderes sardes” associades als diversos partits i col.lectius del moviment d’alliberament nacional sard. Bàsicament són dues: les dels quatre moros i la de l’arbre desarrelat d’Arbarèe. El de les banderes és un debat  que per una banda és important però per l’altra és força estéril alhora de fer avançar cap a la unitat els moviments independentistes, com molt bé sabem els catalans. I normalment, com en tantes altres coses, no existeix una veritat absoluta i cada part esgrimeix uns arguments prou sòlids. En el cas de la bandera sarda, les dues tenen un fort bagatge històric i uns arguments teòrics i sentimentals de pes. Personalment, m’agraden les dues i les onejo al vent indiferentment!

L'arbre desarelat d'Arborea     Quatre moros

La bandera dels quatre moros esgrimeix al seu favor que és la bandera més sentida per la generalitat dels sards. Tan és així que és la bandera oficial del govern sard, és a dir, és la bandera regionalista oficial de Sardenya dins l’Estat Italia. Però també és la bandera reivindicada per gran part dels moviment independentista sard, de A manca pro s’Indipendèntzia a Sardigna Natzione.

Històricament, és una bandera de guerra que van portar les tropes catalanes durant la conquesta de l’illa, i això és el que se li retreu, que representa la bandera de l’opressor català. Però val a dir que van ser els catalans i després els castellans els primers que van crear a Sardenya una unitat administrativa, representada per una entitat independent, el Regnum Sardigniae et Corsicae, integrat dins la Corona catalanoaragonesa.

Per altra banda, la bandera de l’arbre desarrelat, que és una bandera medieval pertanyent al que va ser un dels quatre estats independents de l’illa, el Jutjat d’Arborea (o Arbarèe en llengua sarda). És la bandera d’IRS (Independèntzia Repùbrica de Sardìnnia), el partit independentista sard amb més suport popular a nivell electoral actualment. Al seu favor, que representa un trencament amb l’oficialitat actual del Govern sard i que és d’origen sard. No obstant, el Jutjat d’Arbarèe mai va arribar a unir tota l’illa de Sardenya ni tots els sards al voltant de la seva bandera, fos o no fos aquesta la seva veritable intenció. Per això i perquè la internacionalització, també a nivell comercial i turístic, de la bandera dels quatre morors fa realment difícil en aquest moment que la bandera de l’arbre d’Arbarèe substitueixi la dels Quatre moros. 

Jordi Saumell

Altres posts a TERRASARDA: http://terrasarda.cat/?p=1207


About The Author

Comments

Leave a Reply