La pedra fitta de Motorra, a Durgali

Dolmen Motorra (Durgali)En el nostre primer viatge a Sardenya l’any 2005 vam quedar sorpresos per la multitud de construccions prehistòriques arreu de Sardenya, i especialment a la zona de Durgali, territori especialment prolífic en dòlmens, domus de janas, tombes de gegant i nurags. Tot i que no vam visitar el dolmen (anomenat en sard pedra fitta) de Motorra, sí que vam poder veure altres construccions com la Tomba de Gegants de S’Ena ‘e Thomes i alguna Domus de janas, més o menys de la mateixa època que el dolmen Motorra.

Val a dir que al terme de Durgali s’han comptabilitzat 14 dòlmens, dels quals 6 es troben en bon estat: Sa Barva, Monte Longu, Sa Tanca e zia Avara o Cucchi, Pistiddori i Motorra. Són estructures de planta quadrangular o poligonal construïts en pedra basàltica, principalment en terrenys de pastura.

El dolmen Motorra es troba situat en un petit altiplà basàltic a 214 m.s.n.m., a prop de les restes del nurag homònim. A la zona, d’un 8’4 quilòmetres quadrats i situats a una distància recíproca de mig quilòmetre, es troben altres quatre tombes dolmèniques. El dolmen Motorra està compost per una cambra funerària formada per nou lloses desiguals de basalt, que delimiten una àrea circular irregular de 2’10 x 1’80 metres, amb un corredor al costat sud-oest de 2 x 0’50 metres, format per lloses més baixes. La cambra es troba coberta per un bloc encara més gros que la pròpia estança, toscament treballat, mentre que el recinte es troba envoltat de pedres més baixes encastades a terra. Els objectes que s’hi ha trobat es poden datar del tercer mil.leni a.n.e, en un període de transició de la cultura de San Michele de Ozieri a aquella de Bonnanaro o Campaniforme.

http://www.dorgali.it/dorgali.php?op=Storia&id=27

http://www.sardegnacultura.it/documenti/7_87_20060424103739.pdf


About The Author

Comments

Leave a Reply