La cascada s’Istrampu de sos Molinos de Bonacattu (Sardenya)

Descens per un sender cap al riu Molinos (Santulussurgiu, Sardenya)Bonacattu és un poble del Montiferru a mig camí entre Paulilatino i Santulussurgiu. Un petit poble amb una arquitectura acollidora, amb carrers i carrerons estrets i una via principal que és la carretera i on amb prou feines hi passa l’autocar de línia. Al voltant d’aquest carrer principal és on hi ha les botigues, els bars, i també les dues esglésies, una a tocar de l’altra: la de Santa Maria, d’unes dimensions considerables, i el santuari de la Madonna de Bonacattu , una joia d’època bizantina.

Una altre joia però natural és la cascada s’Istrumpu de sos Molinos, situada en una zona de barrancs que neixen al peu dels diversos cims de la zona. Actualment hi ha encara un debat obert sobre la pertinença de la cascada al municipi de Santulussurgiu o al municipi veí de Bonacattu. Bonacattu ha habilitat a la seva banda una mena d’àrea turística amb bar, quatre taules i molt bones vistes. Santulussurgiu en canvi ha rehabilitat un molí que es troba al costat del camí d’accés a la cascada. Sigui del poble que sigui, aquesta zona del Montiferru és preciosa i molt boscosa i feréstega, un lloc on val la pena perdre-s’hi uns quants dies.

El primer cop que vaig estar a Santulussurgiu  m’hi vaig quedar un parell de dies i pràcticament només vaig visitar la cascada; afortunadament vaig conéixer en Tore Pinna, de Bonacattu, que s’encarrega de l’ àrea recreativa a tocar de la cascada. La seva amabilitat em va salvar de la deshidratació i em va fer passar una bona estona xerrant. Per en Tore i per què em va cridar l’atenció passant-hi amb l’autocar, em va quedar pendent tornar per visitar el poble.

Ara fa tres mesos ho vaig complir amb l’Oriol; no vàrem veure gran cosa perquè plovia, però sí que vam poder visitar l’església de la Mare de Déu  i la de Santa Maria i donar un voltet pels carrerons del poble. Un poble digne del Montiferru, sens dubte!

RUTA ALTERNATIVA A LA CASCADA

Cascada s'Istrampu de sos Molinos (Bonacattu, Sardenya)Mai m’ha agradat anar als llocs a fer el borrego i per això, quan vaig estar a la zona  l’agost de 2007  no vaig voler arribar a la cascada pel camí habilitat per l’Ajuntament de Santulussurgiu a peu de carretera. De fet, aquest és el camí antic, però també és el camí turístic que hi va directament en cinc minuts, sense gaudir massa de l’impressionant entorn.

El camí que vaig seguir surt dels afores del poble de Santulussurgiu i es dirigeix  a l’esquerra cap a unes cases. Passades les cases hem de seguir un camí i després un corriol que baixa per entre antigues feixes de pastura i una vegetació abundant. Anem descendint ràpidament seguint la direcció del riu Molinos per la seva esquerra i cada cop es va fent menys evident. El corriol finalitza inesperadament a la tanca d’una finca privada; des d’aquí hem d’anar a buscar el riu, una trentena de metres a sota nostra, tot creuan algunes parcel.les en ús on afortunadament no hi trobem cap tipus de bestiar.

Un cop al riu Molinos, cal remuntar-lo fins arribar a les cascades. No és unc amí excessivament llarg però sí amb algunes dificultats; el primer tram es troba totalment embardissat i em veig obligat a arrossegar-me literalment per dins l’aigua cobert per una mata de vegetació poc amistosa. Afortunadament, poc després  el barranc s’obre una mica i podem remuntar el riu per la vora i gaudir de diverses construccions humanes: un canal de reg, una barraca de pedra seca i sobretot uns arbres espectaculars. Abans d’arribar a la cascada principal hem de sortejar una zona de tolls per l’esquerra, fent alguna petita marrada que no ens portarà cap problema. En breu arrribem al peu de la cascada s’Istrampu de sos Molinos: la passejada ha valgut la pena i la remullada en un dia tan calurós encara més!. Des d’aquí es pot remuntar pel camí que porta a l’aparcament, que no és altre que l’antic camí de mules, i on podreu veure restes dels molins.

La cascada s’Istrampu de sos Molinos

Són petites cascades formades pel riu Molinos en un profund i suggestiu barranc. Temps enrera hi havia nombrosos molins que s’alimentaven de l’aigua del torrent. Tal i com es veu en un dels molins encara present, l’aigua es desviava des de la part superior de la cascada i es feia baixar per la seva esquerra, que és on hi havia els molins.

L’alçada de la cascada és d’uns 30 m. i es troba dividida en 5 salts diferent. Tota la zona és rica en boscos d’alzina surera i en planúries herbades on hi ha multitud de flors i plantes, entre elles diversos tipus d’orquídees.


About The Author

Comments

Leave a Reply