El santuari de la Mare de Déu i l’església de Santa Maria de Bonacattu (Sardenya)

Madonna Bonacattu (Sardenya)Ahir us parlàvem de natura i muntanya a Bonacattu i avui d’història i arquitectura. Fa poc vam visitar el poble de Bonacattu, especialment les dues esglésies que es troben als afores; tot i que el temps era molt dolent, tan l’entorn com els dos edificis ens van agradar molt. El petit Santuari, amb restes al seu interior d’unes termes romanes i una verge policromada, sorprèn per la seva mida i originalitat, i de fet sí que recorda modestament les construccions bizantines. Ben al contrari, l’església de Santa Maria imposa per la seva grandària i monumentalitat, evidenciant la seva importància en una altra època. Us oferim quatre línies d’història i arquitectura d’aquests dos edificis que si voleu podeu ampliar amb uns quants enllaços força interessants.

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE BONACATTU

El santuari va ser edificat possiblement entre els segles VI i VII sobre un complex termal d’època romana tardoimperial. Després al segle XIII va ser reformat, modificant-se sobretot la façana, a la qual se li van afegir diversos elements arquitectònics de l’època. La planta és de creu grega, amb una cúpula central quadrada a l’interior. Al conjunt cal afegir-hi una fusta tallada policromada que representa a la Mare de Déu amb el nen.

Segons hem llegit, a l’última intervenció arqueològica si han trobat restes nuràgiques a les quals es van sobreposar les romanes i les d’èpoques posteriors. Deuria ser un lloc important ja que ben a prop (ho vam poder comprovar en la visita del 2009) hi ha una sorgent d’aigua que ha abastit la població durant segles.

 

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE BONACATTU

 

Es troba situada a la part alta de Bonacattu, a tocar del Santuari abans esmentat. És una de les esglésies romàniques més importants de Sardenya, no només per la seva mida, que realment és força impactant, sinó sobretot per les circumstàncies històriques en què s’inscriu la seva construcció. El “Condaghe de Santa Maria de Bonacattu”, una obra escrita en llengua sarda d’inicis de l’edat mitja que és de vital importància per conéixer aquesta època a Sardenya, ens informa que va ser el jutge d’Arbarèe Constantí I de Lacon qui la va fundar cap a l’any 1110. Inicialment era un monestir cameldolés adscrit a l’abadia pisana de Sant Zenó, i dotat d’un gran patrimoni en esglésies, terres, homes i bestiar.

Planta Santa Maria de Bonacattu (Sardenya)

 

Interior de Santa Maria de Bonacattu (Sardenya)  Exterior de Santa Maria de Bonacattu (Sardenya)  Façana de Santa Maria de Bonacattu (Sardenya)

Més informació a:

Deligia Giuseppina – Santuari Madonna di Bonarcatu

Deligia Giuseppina – Església Santa Maria di Bonarcatu

Il Portale Sardo

SardegnaDigitalLibrary – Santuari de la Madonna

DESCARREGA EL “CONDAGUE DE SANTA MARIA DE BONACATTU”


About The Author

Comments

Leave a Reply