“L’Alguer Catalana, Sarda i Italiana, de la Pau d’Utrecht a la Unitat d’Itàlia”, xerrada el passat 28 de novembre, Sa die de sa Sardigna.

Últimament més que anunciar activitats futures, us explico les que ja han passat. Es veu que amb tanta informació com corre per la xarxa em despisto!. Però val la pena que conegueu la xerrada que es va organitzar la setmana passada a L’Alguer, centrada en un període molt concret de la història algueresa i sarda. Val la pena també el vídeo de la intervenció de Marcello Farinelli, un historiador alguerès molt interessant que fa uns anys ja va publicar un llibre sobre el feixisme a L’Alguer en temps de Mussolini.

 

COMUNICAT DE PREMSA

“L’Alguer Catalana, Sarda i Italiana, de la Pau d’Utrecht a la Unitat d’Itàlia”

Tenguerà lloc a l’Auditori del Liceu Científic “E. Fermi” de l’Alguer la conferència intitulada “L’Alguer Catalana, Sarda i Italiana, de la Pau d’Utrecht a la Unitat d’Itàlia”, que és estada finançada amb lo suport de la Regió Autònoma de Sardenya, gràcies a la llei regional 44 del 1993 que ha instituït les celebracions per Sa Die de Sa Sardigna.

L’acte, organitzat de lo Municipi de l’Alguer, amb l’assistència tècnica de Smeralda Consulting & Associati, escomençarà a les 17,30 de dimarts 29 novembre, i comptarà amb la participació d’experts de història de Sardenya i de llengua i cultura algueresa.

Lo projecte naix de la necessitat de promoure la festa de “sa Die” a la ciutat de l’Alguer, analitzant los adveniments històrics del període del punt de vista de la ciutat catalana de Sardenya.

Per donar interès a la conferència, los relators analitzaran l’evolució no sol dels fets històrics sinó també de la llengua i de la política local a través de l’estudi de les personalitat alguereses rellevants que han vivit en aquella època.

L’acte té un tall divulgatiu i té l’objectiu de donar una lectura de la història de la ciutat, sovint ísola en l’ísola, integrada amb los fets històrics més importants que han canviat lo panorama polític, cultural i lingüístic, de la Regió.
Durant 141 anys, la ciutat ha vivit lo passatge de vàries fases i canviaments radicals (colonització catalana, lo passatge sota Casa Savoia, l’Astatut Albertí i la Unitat d’Itàlia) que ne se marcaren la evolució amb reflexos que veiem encara avui.

La particularitat política i lingüística de l’Alguer s’insereix en el marc de la Sarda Revolució del 1794, una època històrica de gran interès que ha vist també la participació d’il·lustres algueresos.

A la conclusió de l’acte se farà una lectura de textos del període,mentre los treballs sigueran introduïts d’un grup de tres joves músics algueresos amb un repertori de cançons lligades amb l’argument de la conferència.
La conferència siguerà en català de l’Alguer.

Los relators, professors i recercadors universitaris d’alt nivell científic, són estats triats en base a les sues experiències i publicacions recents; són estats triats los millors currículums i és estat creat un gurp de treball representatiu del territori i de les diferents generacions.

Joan Armangué i Herrero, barceloní és professor de llengua i cultura catalana a la facultat de Llengües i literatures estrangeres de la Universitat de Càller. És president de l’Arxiu de Tradicions de l’Alguer. Ha publicat nombrosos estudis sobre la llengua i la cultura catalana a Sardenya.

Guido Sari, president de l’Associació per a la salvaguarda del patrimoni històric cultural de l’Alguer, és estat director de la biblioteca comunal de l’Alguer, ha participat a diferents treballs de recerca, articles i publicacions damunt de la llengua i literatura popular algueresa. A més és estat docent de llengua i cultura alguereses.

Marcello Farinelli, alguerès, estudiós d’història a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha publicat un assaig sobre l’època feixista a l’Alguer i està finalitzant la sua tesis doctoral a damunt de la història de Sardenya i Còrsega durant los sèculs XVIII i XX.

http://www.sassarinotizie.com/articolo-8166-alghero_catalana_dalla_pace_di_utrecht_all_unita_d_italia.aspx


About The Author

Comments

Leave a Reply