PROJECTE MOLSA i TERRITORI DE MASIES, dos projectes de gran interès cultural i turístic pel sud del Solsonès

Alguna cosa es mou al sud del Solsonès i m’agrada molt!. Les darreres setmanes s’han presentat dos projectes que pretenen activar un turisme cultural i de qualitat des de diversos vessants, tot promocionant la participació de diversos agents socials, i alhora potenciar la identitat pròpia del territori i la recuperació de la memòria popular: el Projecte Molsa i Territori de Masies.

Aquesta setmana passada vam assistir a la presentació del PROJECTE MOLSA a Prades de la Molsosa i la veritat és que els coponencs vam sentir enveja sana de com un poble tan petit, la seva gent, poden haver generat i conclòs un projecte de recerca tan ambiciós. Un exemple que s’hauria de seguir arreu dels pobles d’aquest país i que hauria de servir per no perdre les nostres arrels en aquest món cada cop més solitari i alienat. Moltes felicitats per tot el que féu des de TERRASARDA.CAT, a la Baixa Segarra.

Presentació Territori de Masies (Solsonès)El Projecte Molsa: Recuperació de la memòria popular de la pagesia, s’inicia el gener de 2009. És promogut per diverses associacions culturals de La Molsosa i el seu entorn i neix a partir d’un procés de desenvolupament comunitari anomenat ACTUA: Implementació participativa del PAI del Solsonès (actuasolsones.wordpress.com). La gent dels diferents municipis del Sud del Solsonès prioritzen aquelles accions sorgides en el Pla d’Acció Integral del Solsonès (definit en un procés participatiu previ, el Projecte ESPAIS, promogut també per l’Arada). Al municipi de La Molsosa es consensua tirar endavant accions encaminades a reforçar l’associacionisme i alhora la pagesia. Des d’aquests objectius les entitats culturals interessades ens reunim mensualment a partir del gener de 2009 per dissenyar el projecte, definir els recursos necessaris i mobilitzar aquells que no tenim a l’abast.

Projecte Molsa s’acaba acotant, doncs, en una iniciativa que pretén capacitar les entitats culturals per a la recuperació de la memòria històrica, tasca que ja desenvolupen des de fa molts anys i que sovint constitueix una de les seves activitats més importants. A partir de la formació que s’oferirà des de La Molsosa —però que no serà únicament destinada a aquest territori— es desenvoluparà un cas pràctic acompanyat i tutelat per professionals. Aquest cas pràctic no és altre que l’explicació de la vida a pagès durant el segle XX i fins el primer gran èxode rural.

Projecte Molsa persegueix diverses finalitats:

Donar a conèixer la història de La Molsosa a partir de fonts orals fins els anys setanta.

Visibilitzar i donar rellevància a la important tasca en recuperació de la història popular que estan duent a terme associacions i grups del nostre territori.

Valoritzar i respectar l’experiència de vida i el saber d’aquelles persones que ens han obert pas, les persones grans.

Esdevenir una eina didàctica per acompanyar projectes similars que es puguin desenvolupar des d’associacions no professionals. En aquest sentit, el DVD que s’adjunta inclou tant material formatiu i de suport, com el documental del projecte Molsa.

 Prades-3

Territori de Masies sorgeix d’un procés participatiu anomenat Projecte ACTUA. En aquest diferents entitats i actors del Sud del Solsonès treballem conjuntament i en metodologies participatives aquelles accions que considerem més importants del Pla d’Acció del Solsonès, elaborat també col·lectivament. Entre elles sorgeix la necessitat de promocionar la identitat pròpia del Sud del Solsonès de manera que ens serveixi també per ordenar els recursos turístics i culturals del nostre territori.

L’autoria d’aquesta web es remet, doncs, a diferents entitats del Sud del Solsonès: l’Associació turisme Rural del Solsonès, altres entitats professionals, associacions de propietaris forestals, entitats culturals, associacions professionals, i els Ajuntaments de Pinós, La Molsosa, Pinell del Solsonès, Clariana de Cardener  i Llobera (membres de l’Agrupació de Municipis del Sud del Solsonès, creat amb l’objectiu d’implementar el PAI del Solsonès ).

A diferència d’altres projectes turístics les entitats interessades fins al moment coincidim en què aquest no ha de ser tant sols un projecte econòmic (de desenvolupament del sector turístic) sinó també cultural,amb la intenció de reforçar la nostra identitat i utilitzar de manera eficient els nostres recursos culturals.  Entre tots hem definit quina és la imatge que volem transmetre cap a l’exterior amb l’objectiu de cercar un reconeixement de la nostra manera de fer i de viure.

Val la pena que també conegueu una de les associacions que ha fet possible aquests projectes, L’ARADA


About The Author

Comments

Leave a Reply