Sa canthone de is bagadias de Àrthana – La cançó de les solteres de Àrthana

Sa canthone de is bagadiasLes formes poètiques populars a Sardenya son variadíssimes i a vegades sorprenents. Fa pocs dies vam descobrir un gènere que es dóna al poble d’Arthana, a l’Ogliastra, en el qual en un poema es canten les v irtuds i defectes de les noies solteres del poble: Is canthones de is bagardias, dit en català: Les cançons de les solteres.

Recentment Ivan Marongiu ha publicat un llibre comentat sobre aquest gènere, del qual us n’oferim un breu comentari de Vania Schirru:

D’aquí a unes setmanes es portarà a imprempta la “Risposta a sa poesia intitulada a sas bajanas de Arthana”, el segon assaig d’Ivan Marongiu dedicat al gènere poètic de “Is Cantones de is bagadias”. Budacì, Barigau, Preda ‘e Maore, Santu Fisente, Bixinaeddu, Domos Noas, Prathas Giosso, tots ells veïnats històrics de Arthana, faran novament de fons a les vivencies de les noies del poble, de les quals un anònim poeta enumenra, sense excepció alguna, les virtuds i defectes, fins i tot aquells més inconfessables.

Llegint la poesia quasi semblarà que recorris els carrers del poble veient aquelles dones abocades a la finestra o de sentir-les parlar a les portes de les cases, moltes de les quals avui es troben tancades o deshabitades.

Angiulina Nieddu, germanes Loddos, germanes Piroddis, Rafiela Monne, Angiulina Piras i les altres dones de Arthana que el 1933 tot just tenien vint anys, ens guiaran en la lectura d’un text poètic fascinant i ric en esdeveniments simples però significatius per les persones que els han viscut en aquell període. Qui no és d’Arthana podrà descobrir una altra imatge del poble, massa vegades descrit amb conceptes que pertanyen a un llenguatge ric en prejudicis periodístics i jurídics, els estereotips i clixés preconfeccionats. Qui és d’Arthana podrà ben al contrari retrobar la pròpia mare, l’àvia, el nom d’una tieta o d’una veïna de casa i fer-se transportar pels bells records evocats per la nostàlgia d’un món que se n’ha anat.


About The Author

Comments

One Response to “Sa canthone de is bagadias de Àrthana – La cançó de les solteres de Àrthana”

  1. [...] Sa canthone de is bagadias de Àrthana – La cançó de les solteres de Àrthana [...]

Leave a Reply