Una crítica a la Jornada d’Estudi de les Relacions entre Catalunya i Sardenya organitzada per l’IEC. “Catalanidade / Catalanitat” . Una exposició fotogràfica sobre les semblances entre els nostres pobles, aquesta setmana al Palau Robert de Barcelona.

Des d’aquest passat 9 de novembre s’estan celebrant una sèrie d’actes a Barcelona per acostar Catalunya i Sardenya. O hauríem de dir Catalunya i l’Estat itàlia?. Un d’aquests actes era la  Jornada d’Estudi de les Relacions entre Catalunya i Sardenya. Una títol atractiu, però que amaga un programa i uns ponents que, deixeu-me dir-ho, a mi em van fer desistir d’assistir a l’acte.  Que un d’ells sigui el Cònsol italià a Barcelona i un altre la presidenta de la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona, és el mateix que enriure-se’n de la cultura sarda.  Una institució de la categoria de l’Institut d’Estudis Catalans hauria de ser una mica conseqüent en allò que defensa i promou i no convertir-se en un altaveu de sectors o lobbys empresarials que poc o res tenen a veure amb la cultura. Portar aquests representants de l’Estat italià a parlar sobre Sardenya és com portar a Vidal-Cuadras o a Aznar com a ponents en una conferència sobre història o cultura catalana. Un despropòsit, vaja. Ben mirat, tot té un cert regust de publicitat encoberta per estimular un turisme de masses a la descoberta de les platges sardes.

Que no els hi passi res als sards i les sardes si el model turístic que han de seguir és  el català!. Esperem que no sigui així i el poble sard entengui que el futur és un turisme cultural, respectuós amb el país i l’entorn i que produeix una riquesa deslocalitzada i que es queda al territori. El model de turisme de masses català, de sol i borratxera, només ha afavorit l’especulació immobiliària, la destrucció del litoral català i el guany d’uns pocs, en un procés que per nosaltres catalans ja no té marxa enrera. Però el poble sard encara pot decidir, que no els seus polítics, quin futur vol per un dels països més bònics i salvatges de la Mediterrània.

Els que hem voltat una mica per Sardenya i ens interessem pel seu dia a dia, sabem com està la llengua sarda, sabem les falsificacions i manipulacions històriques que arriben constantment des del “continente”, sabem la situació d’espoli i contaminació que està patint l’illa per part de l’Estat italià, i coneixem també la manca d’inversions i infraestructures i la dificultat de tirar endavant un petit negoci a l’illa. És per això que no m’agrada que una institució com el IEC, en unes jornades culturals, porti dos representants del Govern i de l’empresariat italià com a ponents a parlar sobre Sardenya. 

Jordi Saumell Gassó

 Paral·lelismes Sardenya-Catalunya

Les 35 imatges que formen part de l’exposició fotogràfica “Catalanidade / Catalanitat” revelen els vincles històrics i culturals, el fil invisible que uneix Catalunya i Sardenya. La mostra, que es pot visitar entre el 10 i el 23 de novembre de 2011, ha estat possible amb el patrocini de la Província de Càller, el treball de tres fotògrafs sards, Gianluigi Becciu, Corrado Cabres i Marco D’Aietti, i el suport del Palau Robert.

L’acte inaugural va tenir lloc el 9 de novembre, a la Sala 2 del Palau Robert. Hi van assistir el cònsol general d’Itàlia a Barcelona, Daniele Perico; el regidor de Cultura de la Província de Cagliari, Francesco Siciliano; la presidenta de la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona, Mercedes Brey, i el director de l’Institut Italià de Cultura, Salvatore Schirmo.

El títol de l’exposició, en sard i català, ja assenyala l’ambivalència, la juxtaposició de les imatges que mostren els paral·lelismes i semblances entre dos territoris separats per la Mediterrània però amb un passat comú. La comissària de l’exposició és Giuseppina Scorrano, experta en comunicació i enamorada de la seva terra.

Els fotògrafs han captat imatges dels mercats, els carrers, les festes, les cares, les llums, els balls tradicionals, les pregàries d’una dona o la vida als barris antics que sobreposen, confonen i acosten Sardenya a Catalunya i, en particular, Càller a Barcelona. Els fotògrafs fan un relat amb un treball perspicaç que combina la visió amb la suggestió, i el record amb la memòria de dues ciutats que han caminat juntes al llarg de quatre segles per una història comuna. Una herència que encara es fa present en aquesta sensació que podem definir com a catalanitat.

Fotògrafs

Gianluigi Becciu (Càller 1977)

Des de molt jove demostra un gran interès pel disseny i la pintura i a partir dels seus estudis universitaris, per la fotografia. Llicenciat en Història de l’Art, es dedica gairebé exclusivament a projectes fotogràfics per a la promoció turística de Sardenya. El 2008 col·labora amb el gran fotògraf Franco Fontana per a la realització d’un important projecte sobre el paisatge de l’illa.
El 2010 participa amb 13 fotos en una exposició fotogràfica dedicada als paisatges i les tradicions de Sardenya a la galeria Mars de Moscou.

Corrado Cabras (Càller 1974)

Nascut en el si d’una família d’artistes, una de les seves àvies – l’escultora i pintora Anna Cabras Brundo – és una representant destacada del novecento sardo. Arran d’un viatge de postgrau al Japó l’any 2006, adopta la tecnologia digital per a la seva producció fotogràfica i artística. El 2011, va ser el fotògraf de la versió local de l’American Model Next Top del programa “Saimin Enkelit” per a la Televisió Finlandesa. També ha efectuat diverses col·laboracions amb DIESEL Finlàndia.

Marco D’Aietti (Pantelleria 1969)

Nascut a la petita illa de Pantelleria, situada entre Àfrica i Sicília, viu i treballa a Càller. La fotografia és la seva passió a la qual es dedica amb tota l’ànima. El seu darrer treball, centrat en les restes i els paisatges industrials de l’illa, és de gran interès.

 Extret de http://www20.gencat.cat/portal/site/PalauRobert/menuitem.24624ed9d70d41f972623b10b0c0e1a0/?vgnextoid=7ed2a82285092110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=7ed2a82285092110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=1220b40747963310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

 
 

About The Author

Comments

One Response to “Una crítica a la Jornada d’Estudi de les Relacions entre Catalunya i Sardenya organitzada per l’IEC. “Catalanidade / Catalanitat” . Una exposició fotogràfica sobre les semblances entre els nostres pobles, aquesta setmana al Palau Robert de Barcelona.”

  1. restaurants tradicionals…

    [...]Terrasarda » Una crítica a la Jornada d’Estudi de les Relacions entre Catalunya i Sardenya organitzada per l’IEC. “Catalanidade / Catalanitat” . Una exposició fotogràfica sobre les semblances entre els nostres pobles, aques…

Leave a Reply