Tardor a la Barbagia, un bon moment per conèixer la història, tradicions i gastronomia de l’alta muntanya sarda.

Tot i que l’estiu segueix ben present als Països Catalans i a Sardenya, ja fa més d’un mes que va començar una altra edició d’”Autunno in Barbagia” (Tardor a la Barbàgia), tot un seguit d’activitats que es desenvolupen durant quatre mesos a diversos pobles del cor de Sardenya per donar a conèixer a propis i estranys la identitat, tradicions, gastronomia i artesanat pròpies d’aquesta zona. Un esdeveniment que revoluciona cada any pobles com Teti, Bitzi, Ulièna, Austis, Aritzu, Dèsulu, Mamujada, Tiana, Ovodda, Núgoro i tants altres i on la participació popular es converteix en peça fonamental de la festa.

L’any passat havia d’assistir a la festa que es fa a Dèsulu dins el marc d’”Autunno in Barbagia”, coneguda com “La montagna produce”, però a última hora no va poder ser. Per això espero amb tanta impaciència poder assistir aquest any a la 20ena edició d’aquesta festa tan coneguda i concorreguda per gent de tots els racons de Sardenya, i retrobar-me amb tants i tants amics de Dèsulu i Aritzu que fa temps que no veig.

La festa a Dèsulu començarà el 30 d’octubre amb la inaguració de la Fira de productes de Gennargentu i s’allargarà fins l’1 de novembre. Durant els tres dies de durada es podran visitar exposicions sobre la biodiversitat, les ceràmiques de Danilo Carta d’Austis, les guerres mundials i el pa típic de Dèsulu, o sobre minerals, ganivets i art sacra. A la tarda del mateix dia 30 se celebrarà la Conferència regional sobre la muntanya, on es parlarà del futur del territori.

Durant aquests dies la música tradicional sarda serà també la protagonista, amb grups de Tenores, cors i grups de Folk de diversos pobles de la zona. I com no pot ser d’altra manera essent Dèsulu el poble del conegudíssim poeta Montanaru, s’entregaran els premis del 19è Premi Literari Montanaru, amb la participació més de 150 textes en llengua sarda.

Resumint, una bona excusa per perdre’s pels pobles i muntanyes de la zona i conèixer una mica més a fons com batega la vida a l’alta muntanya sarda del segle XXI.

Podeu veure les precioses fotos que està fent en Matteo Setzu a les celebracions que es fan a cada poble a l’enllaç http://www.paradisola.it/foto-sardegna/eventi/autunno-in-barbagia 

http://www.paradisola.it/sagre-sardegna/autunno-in-barbagia

http://formaparis.splinder.com/post/23517419/desulo-autunno-in-barbagia


About The Author

Comments

Leave a Reply