La Costa Verde, un racó pardisíac de la Sardenya sud-occidental per perdre-s’hi uns quants dies

P8190185Una de les zones de Sardenya amb platges d’una qualitat més reconeguda és la Costa Verde. Zona relativament poc concorreguda pels turistes extrangers però força utilitzada pels sards, aquest estiu varem tenir l’ocasió amb uns amics de fer-hi una visita llampec des del poble de Geroni, a la no massa allunyada regió del Sarcidanu.

La Costa Verde és la “marina” del poble muntanyenc d’Arbus, una zona que havia visitat l’any 2009 i que m’havia encantat per les seves muntanyes, representades pel Monte Arcuentu, una muntanya molt especial que a qualsevol català li fa venir al cap el massís de Montserrat. Aquest cop vam poder conèixer les seves platges i l’experiència va ser formidable, tot i la brevetat de la visita. Platges netes amb un turisme raonablement poc abundant per ser mig agost, paisatges relament ferèstecs i poc urbanitzats i bons restaurants per menjar peix fresc de la zona. Això sí, de les meduses no se n’escapen ni les millors platges de la Mediterrània !

Una caleta a Torre dei Corsari (Arbus, sardenya)

Van ser dues les platges que vam visitar : les de Torre dels Corsaris i la de Funtanazza, totes dues de sorra fina i aigües crisital.lines. Però els meus amics sards em van dir que encara no vàrem veure les millors, i de fet ens vam deixar de visitar, per exemple, la platja i les famoses dunes de Piscinas. No hi ha dubte que per conèixer els racons més increïbles del país cal anar acompanyat per algú de la terra!

Una orada al fornEns va sorprendre gratament el poder dinar en un restaurant gegantí situat en una posició privilegiada que ens permetia gaudir d’unes vistes immillorables sobre les dunes de Torre dels Corsaris. Possiblement és el restaurant més gran que he vist a l’illa, i a un preu assequible: que només nosaltres i una parella jove ocupessim el menjador el divuit d’agost és símptoma que el turisme de masses encara no ha fondejat l’àncora a la zona; una alegria per nosaltres, un desastre pels negocis de temporada!.

Pot ajudar a aquest aïllament la llunyania de la zona de grans centres habitats i les carreteres d’un altre temps que ens acosten a les platges. Un plaer pels amants de la tranquilitat en una Europa mediterrània ja massa castigada pels excessos. Unes platges maquíssimes que van de bracet amb les abruptes muntanyes que mirant cap a l’interior ens ofereix el Monte Arcuentu, cobertes de boscos de roures i alzines i d’un sotabosc abundant i variat que hospita el cèrvol sard.

Geogràficament, la Costa Verde s’extèn a la Sardenya sud-occidental per una longitud aproximada d’una 47 quilòmetres, i es troba formada per llargues platges sorrenques i algunes cales rocoses, esculleres imponents i algun desert de dunes, intercalat amb màquia mediterrània. Diuen que el nom prové de la verdor produïda per l’abundància de llentiscles, ginebrons i arboços. El cert, més enllà del nom, és que la màquia mediterrània s’estèn arreu, a vegades lluitant contra les dunes, d’altres contra el formigó.

L'Arcuentu des del castell de Monreale (Sàrdara, Sardenya)

Un altre fet caracteritza la Costa Verde: va ser una de les zones mineres més important de Sardenya el segle passat. Molts sards d’arreu de l’illa hi emigraven a treballar, buscant una vida millor que pocs d’ells trobarien, treballant en unes condicions infrahumanes i moltes vegades perdent-hi la vida. Afortunadament, avui podem gaudir d’aquestes instal.lacions mineres totalment recuperades per al turisme cultural i en uns paratges normalment espectaculars, com els de les mines de Montevecchio o Ingurtosu.

Montevecchio, Ingurtosu, Funtanazza, Piscinas, Naracauli, Scivu, Pistis són els llocs que més destaquen a la zona, caracterítzats per una natura abundant i en estat poc modificat. De Piscinas a Scovu encara es poden trobar deu quilòmetres de costa intacta i amb més de tres mil hectàries de dunes, un dels atractius més grans d’aquest petit paradís, un veritable tresor de la Mediterrània!

Costa Verde (Sardenya)Parco Geominerario Storico Ambientale della Sardegna

http://www.sardi.it/sardegna/silen6.htm

http://www.sardiniapoint.it/3512.html


About The Author

Comments

Leave a Reply