IlMinuto-Notizie Mediterranee: el primer diari on-line totalment en llengua sarda

No és fàcil avui en dia escoltar o llegir amb normalitat la llengua sarda als mitjans de comunicació, escrits o no. Són pocs els diaris, revistes o programes de televisió que usin la llengua sarda, i la situació a nivell de l’Administració Pública no és tampoc massa alentadora.

Per això des de TERRASARDA.CAT ens alegrem molt de projectes com el de IlMinuto – Notizie Mediterranee, que ens permeten llegir notícies actuals de temes molt variats des d’una òptica crítica, propera a les inquietuds de la gent corrent, i en llengua sarda. En aquest diari on-line fins i tot podem trobar una tria de notícies sobre Sardenya traduïdes al català, una altra de les llengües de l’illa. Un mitjà ideal per normalitzar la llengua i, per què no dir-ho, de gran ajut per a tots aquells que volem aprendre un sard viu i actual. Des de TERRASARDA us volem desitjar tota la sort del món! Gràtzias!. A continuació us oferim en català i sard el seu projecte.

Il minuto

Su giornali

IlMinuto notizie Mediterranee – su primu e únicu giornali online totu in sardu e in italianu – nascit cun su disígiu de contai s’àtera Sardigna: cussa de is milla assótzius e progetus, de is disterraus, de is sardus in su mundu e in s’ísula, de su sport praticau de chini no est professioneri e de sa cultura, de sa política bívia comenti un’impignu civili.

 Senz”e istrobbus de parti de editoris incómodus, IlMinuto bollit oberri unu garropu in su muru de is novas regulàdas de is meris mannus.

Is ligidoris ant a podi intrai in cuntatu cun novas claras e istincas, líbberas, annoadas de su lúnis a su sàbudu. Ancora, ant a podi puru participai a costruiri su giornali, signalendi fatus e apuntamentus, mandendi fotografias, notas e comunicaus.

Sa genti at a ligi is novas de sa dì, at a podi consultai s’archíviu e ligi sa Newsletter de sa cida.

Su sardu de dógnia diri

Comenti iscririt Antonio Gramsci “is régulas de sa Grammàtica iscrita presuponint [...] sèmpiri unu sceberu, un’indiritzu culturali”. Po cust’arrexoni su sceberu nostru s’est orientau, comenti iat a nai Arrigo Castellani, a su sardu de s’impreu normali, est a nai su sardu de dógnia diri, una língua chi cun abbilesa passat de s’iscritura a sa chistionada senz”e trincus. Su sceberu, scéti po su sardu campidanesu, est duncas cussu de s’iscola de Blasco Ferrer.

Su catalanu

Movendusì de su disígiu de portai ainnantis un’isfida chi tenit comenti centru su Mediterraneu s’archíviu de IlMinuto presentat unu sceberu de novas in língua catalana, tradusias de Gemma Segura Busuldu.

Redatzioni

Diretori: Fabrizio Ortu

Redatzioni: Federica Pau, Simona Pau

Collaboradoris: Laura Gargiulo, Gemma Segura Busuldu, Tatiana Sedda

—————–

El diari

IlMinuto notizie Mediterranee- el primer i únic diari on-line totalment en sard i Italià- neix amb el desig d’explicar l’altra Sardenya: aquella de les mil associacions i projectes, dels desterrats, dels sards al món i a l’illa, de l’esport practicat per qui no és professional i de la cultura, de la política viscuda com una tasca civil.

Sense destorbs per part d’editors incòmodes, IlMinuto vol obrir una esquerda en el mur de les noves regles dels més poderosos.

Els lectors podran entrar en contacte amb notícies clares, lliures, actualitzades de dilluns a dissabte. Fins i tot podran participar tambè en la construcció del diari, assenyalant fets i esdeveniments, enviant fotografies, notes i comunicats.

La gent llegirà les notícies del dia, podrà consultar l’arxiu i llegir la Newsletter de la setmana.

El sard de cada dia

Com va escriure Antonio Gramsci “les regles de la gramàtica escrita pressuposen (…) sempre una opció, una direcció cultural”. Per aquest motiu, la nostra elecció està orientada, com ja va dir Arrigo Castellani, al sard d’ús habitual, és a dir, el sard de cada dia, una llengua que amb facilitat passa de l’escriptura a la parla sense traumes. La nostra opció, la del sard campidanès, és aquella de l’escola de Blasco Ferrer.

El català

Movent-se en el desig de tirar endavant un repte que té com a centre la Mediterrània, l’Arxiu de IlMinuto presenta una tria de notícies en llengua catalana, traduïdes per  Gemma Segura Busuldu.

Redacció

Director: Fabrizio Ortu

Redacció: Federica Pau, Simona Pau

Col.laboradors: Laura Gargiulo,  Gemma Segura Busuldu, Tatiana Sedda

 


About The Author

Comments

Leave a Reply