S’ortu / L’hort

Ametller florit febrer (Rubió, Països Catalans)Custos dies de finale de freàrgiu ant istadu medas bonos dies pro prantare; sa terra istaiat aproba, no at astradu, a fatu solu e in prus bi fiat luna bèccia. In fatu, guasi totu su chi apo prantadu si podet prantare a atunzu e aici si faghet d’anticu, ma deo mi amo prus fàghere a mesu iberru, cando giai ant passadu sos fritos prus fortes. E pro su chi apo pòdidu provare, tantu sos àgios, che a sas chepudhas, pisellos, fabas o cígiros acabant aurrende e produende eguale chi si sos prantamos a autunzu. Est tzertu chi faghet piaghere tènnere una parte de su traballu fata a autunzu, ma no est mancu tzertu chi sas prantas prantadas in custa istagione si ant de andare athendende e afrontant sos perìgulos de s’iberru. A mie mi andat bene meda  prantare in una luna bèccia de freàrgiu o primu martzu. Amus a bidere comente andat cust’annu!

De momentu: 120 chepudhas de Figueres, 120 chepudhas “babosa”, 95 àgios de sa Conca de Barberà, 10 latucas romanas, 11  latucas “meravella” e 6 latucas de “fulla de roure”, 44 prantas de pisellos australianos e trinta prantas de cigiros de sa zona.

Hort febrer

Aquests dies de final de febrer han estat molts bons dies per plantar; la terra estava perfecta, no ha glaçat, a fet sol i a més hi havia lluna vella. De fet, gairebé tot el que he plantat es pot plantar a la tardor i així es fa d’antic, però jo m’estimo més fer-ho a mig hivern, quan ja han passat els freds més forts. I pel que he pogut comprovar, tant els alls, com les cebes, pèsols, faves o cigrons acaben creixent i produint igual que si els plantem a la tardor. És cert que és agraït tenir una part de la feina feta a la tardor, però no és menys cert que les plantes cultivades en aquesta estació s’han d’anar mantenint i s’enfronten als perills de l’hivern. A mi em va prou bé plantant en una lluna vella de febrer o inicis de març. Veure’m com va aquest any!

De moment: 120 cebes de Figueres, 120 cebes babosa, 95 alls de la Conca de Barberà, 10 enciams romans, 11 meravella i 6 de fulla de roure, 44 mates de pèsols australians i una trentena de mates de cigrons de la zona.


About The Author

Comments

Leave a Reply