La història del tiet Antoni Cuccu – Sa istòria de tziu Antoni Cuccu

Estelada i Països CatalansAntoni Cuccu (Santu’Idu 1921-2003) va ser un editor i n venedor de llibres. El tiei Antoni va ser un apassionat de la poesia sarda, i per això, veient que ningú ho feia, va decidir fer d’editor per poder publicar les poesies sardes, que com va escriure ell mateix i altres, l’havien ajudat a entendre la vida. Ell publicava els llibrets amb els concursos poètics antics i els venia. Hem de pensar que, per poder-les publicar, Antoni va recollir i va escriure les poesies. Allò que publicava ho venia directament voltant pels pobles de tot l’illa, amb una maleta i un llençol que possava a terra per poder recolzar els llibres. D’aquesta manera va contribuir a fer conèixer la poesia sarda dels poetes que cantaven “al vol”. Amb aquests preciosos llibrets ens ha fet arribar  concursis i vuitenes que sinó hauríem perdut per sempre.

Tiet Antoni va deixar en herència la seva activitat a Cheikh Tidiane Diagne, arribat de Senegal i contribuint a fer conèixer aquest patrimoni cultural. L’història d’aquests dos grans homes és explicada en un bell documental dels realitzdors sards Antoni Sanna i Umberto Siotto: “La valigia di Tidiane Cuccu”, d’ Arkaosfilm 2009.

tziu_pedru

Bandera_sarda_4morosTziu Antoni Cuccu (Santu ‘Idu 1921-2003) fiat un’editore e unu endidore de liberos. Tziu Antoni fit unu appassionadu de poesia sarda, pro cussu, bidu chi niunu lu faghiat, haiat dezisu de faghet s’editore po pode’ pubbricare sas poesias sardas, chi, comente hat iscritu issu e totu, l’haian ajuadu a cumprende’ sa vida. Isse pubbricaiat sos libereddos cun sas garas poeticas antigas e issu los bendiat. B’hat de pensare chi, pro la pode’ pubblicare, tziu Antoni sas poesias l’has aiat puru regoltas e iscritas. Su chi pubbricaiat tziu Antoni lu endiat diretamente girende per i-sas biddas de s’isola intrea, cun d’una valigia e unu lentolu chi poniat in terra pro poggiare sos libereddos. In custa manera issu hat contribuidu a faghe’ connoschere sa poesia sarda de sos poetes chi cantaian a bolu. Cun custos libereddos pretziosos nos hat tramandadu garas e otavas chi divertsiamente haimis appidu perdidu pro sempre.

S’atividade de tziu Antoni est bistad leada in eredidade dae Cheikh Tidiane Diagne, chi est bennidu dae su Senegal edd’est contribuende a faghet connoschere custu patrimoniu culturale. S’istoria de kustos duos Homines Mannos, est contada in’d'unu bellu Documentariu de sos Registas Nugoresos Antoni Sanna e Umberto Siotto : “LA VALIGIA DI TIDIANE CUCCU” ArKaosfilm2009

Extret de : http://sc.wikipedia.org/wiki/Antoni_Cuccu 

Versió en català de Jordi Saumell

Podeu trobar més informació sobre aquesta història a: http://www.regione.sardegna.it/j/v/491?s=100487&v=2&c=1489&t=1


About The Author

Comments

Leave a Reply