La cantant algueresa Franca Masu actuarà demà a la Fira Mediterrània de Manresa

Franca MasuLa Fira Mediterrània de Manresa ha presentat aquest dijous les seves produccions per a la tretzena edició, que se celebrarà del 3 al 7 de novembre. La Fira referma enguany la seva aposta per les coproduccions i presenta 8 noves propostes en col·laboració amb diversos agents culturals del país. Les propostes corren a càrrec de la cantant belga Barbara Van Hoestenberghe, les companyies Marduix Teatre, Galiot Teatre i Sociedad Doctor Alonso, la poesia de L’Arrencacors, l’enginy de Raül Fernàndez “Refree” modulat per la veu de Maria Rodés i les seves cançons de sang i fetge, el ballarí turc Ziya Azazi i el periodista Jordi Lara.

Una iniciativa, la col·laboració mitjançant la creació de sinèrgies, que permet la difusió de la cultura d’arrel i que facilita els circuits entre els creadors i el públic, mitjançant la concreció d’un seguit d’acords amb grans institucions o certàmens destacats de Catalunya – Temporada Alta de Girona, Mercat de les Flors de Barcelona, Mercat de Música Viva de Vic, Auditori de Girona, el Centre de Cultura Contemporània d’Elx l’Escorxador, o el Centro Parraga de Múrcia, entre d’altres-. “L’aprofitament d’aquestes sinèrgies –destaca la directora artística de la Fira, Tere Almar- ens permet fer més permeable la cultura d’arrel, millorar-ne la projecció exterior, i posa de manifest la nostra aposta pel producte d’arrel amb qualitat, tot potenciant la vinculació també amb d’altres àmbits culturals”.

 A la vegada que la Fira Mediterrània referma el seu rol com a factoria de l’arrel, la cita manresana aposta també per la projecció exterior i es globalitza amb la participació enguany de creadors de 20 països. Amb el lideratge de Gelabert-Azzopardi, i el recreat “Belmonte” com a espectacle inaugural, la factoria de l’arrel ha programat els concerts de la veu de la protesta palestina Rim Banna; la veterana berber Hasna El Becharia que ha assolit l’equiparació amb els homes a partir de l’ús del gumbrí –la guitarra del desert-; l’algerià Kamel el Harrachi amb un repertori molt popular entre la població magrebina; la trempera del sud italià amb Mimmo Epifani i els seus Barbers; els marsellesos desconcertants Moussu T; o l’Amsterdam Klezmer Band, d’Holanda, síntesi de les músiques balcàniques i les klezmer.

Manresa també segueix atenta a la creació produïda als Països Catalans, amb la veu algueresa de Franca Masu, els 25 anys dels mallorquins reis del ball de bot Tramudansa, els vint dels valencians Urbàlia Rurana, l’homenatge al Gato Pérez per part de Sabor de Gracia, l’estrena del nou disc de Miquel Gil, i la reinterpretació del folc a càrrec de l’enginy de Raül Fernàndez “Refree” modulat per la veu de Maria Rodés i les seves cançons de sang i fetge. Obrint Pas, La Carrau, el flirteig d’El Petit de Cal Eril amb la belga Barbara Van Hoestenberghe, el diàleg entre la tradició de Jaume Arnella i l’emergència de Carles Belda, i les composicions de Joan Albert Amargós i Lluís Vidal revisitades per la Cobla Sant Jordi, són alguns dels altres noms amb segell de les terres catalanes.

La Fira equilibra la música amb les arts escèniques. Per això, el cartell brinda el dervix turc Ziya Azazi, que jugarà amb el foc i amb els gegants, emulant els girs de les danses orientals amb les de la imatgeria catalana; Somorrostro vessarà emoció amb el seu flamenc sobri i elegant, mentre que Cañizares i Juan Carlos Lérida reblaran les vares d’aquest gènere; Nats Nus Dansa; el clown italià Paolo Nanni amb 18 anys interpretant “La carta”; Gillem Albà sobrevivint a la màquina sonora de l’Always Marxing Drinking Band; la companyia Teatre del Micalet, dirigida per Pep Tosar; els móns impossibles del mag Sergi Buka; o el comiat de Marduix després de 35 anys de trajectòria.

Tot plegat en una edició que participa per primer cop en la seva història en un projecte europeu, batejat com a “Common Routes of Euro-mediterranean music”, que ha portat tres artistes catalans –Marc Egea, Paloma Povedano i Aleix Tobias- a diferents concerts internacionals. Tots els estands de la Llotja Professional i del Firapasseig s’han exhaurit a un mes d’aquesta cita mediterrània que combina un puixant interès professional amb l’acceptació dels públics més diversos.

Extret de  http://www.ajmanresa.cat/web/detall_noticia.php?noticia=1519


About The Author

Comments

Leave a Reply