Làconi, un poblet del Sarcidano on perdre’s una estona

SarcidanoAquest passat maig en una visita que feia pels poblets que es troben al voltant de Sa Jara de Gesturi em vaig desviar cap a Làconi, un poble d’uns 2.500 habitants, situat a l’altiplà calcari més gran de Sardenya, a la regió històrica del Sarcidano. El que havia de ser només una visita per fer benzina em va portar sorpreses molt agradables. Arreserat sota una cinglera plena de boscos, i amb unes bones vistes sobre la regió, Làconi pretèn ser un poble de muntanya turísitic sense arribar a aconseguir-ho, tot i els nombrosos atractius que té: el palau Aymerich, el castell medieval dins l’exhuberant parc urbà del mateix nom, el Museu dels Menhirs o el record constant al nadiu Sant Ignasi, juntament amb un entorn envejable fan de Làconi un poble molt interessant. Hi ha diversos restaurants al llarg del carrer principal, alguns d’ells oberts tot l’any. Vaig anar a dinar a l’ Hotel-Restaurant Le Magnolie que oferia un menú turísitic de 12 euros, que és on normalment no aniria; de menú on triar no n’hi havia, però el menjar era força correcte i el preu, el que deien. M’acompanyaven, com sempre a Sardenya, una colla de tres motoristes alemanys i un parell d’homes del poble. Pocs menús i poques habitacions plenes a l’interior de Sardenya en temporada baixa!

Des de dins del mateix poble, sobretot des del Parc Aymerich, podeu iniciar diverses rutes a peu que us portaran als racons més amagats de les 22 hectàrees del Parc i de les muntanyes veïnes més representatives, que en són unes quantes i totes recobertes de bosc. Val la pena perdre’s una mica pel poble i recórrer els seus carrers per finalitzar la visita, si volem, a les restes del castell d’un castell medieval molt destacable que es troba a l’interior de l’esmentat parc i que va ser habitat des del segle XVIII per una família d’origen català, els Aymerich. Bona visita!.

297_Làconi-Parc AymerichCONNÒSCHERE LÀCONI – CONÈIXER LÀCONI

(Cartell informatiu de l’Ajuntament de L’aconi)

Ben’enius a Làconi!

S’ abisita a Làconi est ocasione de ispàssiu e richesa culturali. Logu sceberau de tempus antigu po bellesa e àiri sana, bantat su Boschetto (Parcu Aymerich) ci imprassat sa’idda cun 22 èttaros de boscu, àndalas e arrius. In a intru, caminus trasossos e abba frisca de funtanas acumpàngiant cini dd’abisitat, in mesu de matas, erbas e arrastus de s’Edadi ‘e Mesu.

Passilandu in s’imperdau de sa ‘idda si podet lòmpere a sa domo de Santu Franàtziu, su para poborittu ci est nàsciu e pesau inoxe, ma est veneradu in totu sa Sardigna.

Prus a in antis, s’agatat su Palàtziu Aymerich una domo de s’ottoxentos, fabricada de Gaetano Cima, de su 1846 a su 2000 est istada dimora de is marchesos de Làconi. Is aposentos de su pianu e’pitzu, decoraus cun paperis francesos,  ant arriciu in cussus annus, reis,  viagiantis e gente de contu. Como su Palàtziu est torradu a nou e acchistit su Museu Menhir, a uba si podent biara 40 istàtuas de perda ci amostant is primas  pintaduras fatas de is òminis antigus.

Marco Meloni

287_Làconi-Parc AymerichBenvinguts a Làconi

La visita a Làconi és una bona ocasió per l’esbarjo i la riquesa cultural. Lloc escollit des de temps antics per la seva bellesa i aire sa, gaudeix del Bosquet (Parc Aymerich) que abraça el poble amb 22 hectàrees de bosc, corriols i rius. A l’interior, camins i aigua fresca de fonts acompanyen qui el visita,  entremig d’arbres, plantes i restes de l’Edat medieval.

Passejant pels carrers empedrats del poble s’arriba a la casa de Sant Ignasi, el pare pobre que va néixer i es va criar aquí, tot i que és venerat a tota sardenya. Abans trobem el Palau Aymerich, una casa del Vuit-cents, construïda per Gaetano Cima, i que entre 1846 i el 2000 ha estat la vivenda dels marquesos de Làconi. Les estances de la planta superior, decorades amb papers francesos, han allotjat en aquests anys reis, viatgers i altre gent. Ara el Palau s’ha restaurat i allotja el Museu menhir, a on es pdoen veure 40 estàtues de pedra que mostren les primeres pintures fetes pels homes antics.

Traducció al català de Jordi Saumell

301_Làconi-Parc AymerichEl castell medieval de Làconi

Les restes del castell de Làconi es troben avui en dia a l’interior del Parc Aymerich i són realment destacables, si les comparem amb el que queda d’altres castells medievals a Sardenya. S’han fet diverses excavacions que han posat al descobert nombroses modificacions al llarg dels segles medievals i moderns, fet que fa més difícil compendre’l correctament.

Es pot individualitzar un edifici més antic, de planta rectangular, atravessat per un passatge amb volta de canó i precedit per una entrada amb volta ogival. Al cantró dret del passatge hi ha un mur amb un epígraf, no del tot descifrat i que parla de la presència d’una porta i esmenta la data de 1053. És possible que la pedra pertanyés a un altre edifici i es reaprofités, ja que les estructures semblen del segle XII.

Al costat d’aquesta mena de torre s’erigeix el castell, residència de la família Aymerich, marquesos de Làconi des del segle XVIII. Es troba format per una ampla sala a planta rectangular, al perímetre de la qual s’obren diverses finestres treballades d’estil gòtic-català.

304_Làconi-Parc Aymerich

http://www.sardegnacultura.it/j/v/253?s=17925&v=2&c=2488&c1=2125&t=1

http://www.comune.laconi.or.it/home.php?lang=ita&inc=contenuti&id=58


About The Author

Comments

Leave a Reply