Un llibre revelador sobre la Sardenya dels anys 30: “Pastors i pagesos de Sardenya”, de Maurice le Lannou

Pastori e contadini di Sardegna - Maurice le LannouRecentment un bon amic sard em va regalar un llibre que em sembla que es convertirà en un dels meus llibres de capcelera: Pastors i pagesos de Sardenya, de Maurice Le Lannou, una obra escrita per un geògraf bretó com a tesi de final de carrera durant els anys 30 del segle passat. Publicada l’any 1941 en francès com a Patres e paysans de la Sardeigne per l’editorias Arrault, l’edició de què disposo és la primera edició italiana, del març de 1979, editada per La Zattera de Casteddu i està prologada per Manlio Brigaglia.

Le Lannou va visitar Sardenya diverses vegades, fent alguna estada força llarga, recorrent l’illa amb els precaris mitjans de l’època i fent observacions de tot tipus que després va recollir en el seu llibre. El seu treball és d’un altra índole i va molt més enllà dels de viatgers de segles passats com La Marmora, ja que cenyint-se ja  a una observació científica i realitzant grans recerques d’arxiu, ens ofereix una visió geogràfica molt àmplia de l’illa per poder fer un estudi en profunditat de la vida dels pastors i pagesos de la Sardenya dels anys 30.

Així doncs, en els primers capítols ens parla del clima, la pluviometria, els diversos tipus de terreny i la seva relació amb la ramaderia i la pagesia, la relació dels sards amb el mar… Tot seguir, una gran introducció històrica molt encertada tenint en compte les fonts de l’època, iniciada a l’època nuràgica i que recorre les diverses ocupacions de l’illa per pobles extrangers. I finalment, una anàlisi acurada i extensa de la vida al camp a Sardenya. Tot això acompanyat amb imatges de l’època.

Un llibre revelador i ben reflexionat que a mi personalment m’està influint moltíssim alhora de comprende molts aspectes actuals de l’illa.

L´eccezionale viaggio di Maurice Le Lannou tra i segreti dell´ isola


About The Author

Comments

One Response to “Un llibre revelador sobre la Sardenya dels anys 30: “Pastors i pagesos de Sardenya”, de Maurice le Lannou”

  1. [...] ALTRES POSTS A TERRASARDA: Un llibre revelador sobre la Sardenya dels anys 30: “Pastors i pagesos de Sardenya”, de Maurice … [...]

Leave a Reply