Amagant la història: unes tombes prehistòriques segellades a les muntanyes de Bonorva

Bonorva1Fa uns quants dies em va cridar l’atenció una notícia que vaig llegir sobre unes tombes antiquíssimes que s’havien trobat a la zona de la Tinença dels Marians, a Bonorva, lloc on feia poc que havia estat visitant l’esmentat parc i un dels jaciments arqueològics més importants de  Sardenya, la necròpoli de San’Andrea Priu. Enmig d’uns boscos i vegetació abundant, la zona és de mitja muntanya i d’una gran bellesa. Segons sembla, s’hi troben abundants necròpolis excavades a la roca, d’entre les quals la que comentàvem és la més important i val a dir que amb raó.

Però el que em va sorprendre de la notícia és que es denunciava que moltes tombes com aquestes estan sent segellades i no divulgades per la Soprintendenza per i Beni Archeologici, l’ens responsable dels jaciments arqueològics a Sardenya. Una vegada més, com tantes vegades s’està posant de manifest darrerament, s’amaga la història sarda perquè no interessa el que es podria descobrir?. Són tants els casos on peces d’alt valor han estat i encara estan amagades als fons de magatzems que no ens estranyaria gens que aquest fos un altre cas de manipulació històrica, i bastant barruera per cert.

Bonorva2La notícia es publicava a la pàgina Stone Pages de la mà de Diego Meozzi i Paola Arosio amb noms i cognoms, i dades d’un treball de camp directe, i després se’n feia ressó la web sarda Contusu.it. Les fotos són d’Antonellu Porcu. Nosaltres us oferim un breu extracte del que representen aquestes restes arqueològiques tan destacades.

Les meravelles segellades de Sardenya

La Sardenya és una illa coneguda pels arqueòlegs principalment pels seus nurags, antigues torres que recorden els broch escocesos, però més nombrosos i elaborats. A l’illa s’hi poden trobar moltes altres meravelles de l’antiguitat: les tombes dels gegants o les “domus de janas” (casa de les fades, tombes excavades a la roca), o els pous sagrats prehistòrics. La Sardenya és doncs un paradís per tots aquells enamorats de l’antic; però pot ser que part d’aquest patrimoni excepcional segueixi amagat durant segles després d’haver estat descobert i excavat pels arqueòlegs.

2010429105033_tomba-a-scacchiera-027

A la Tinença dels Marians, una mena de parc natural i arqueològic, proper al poble de Bonorva, ja fa anys que es van descobrint tombes prehistòriques excavades a les roques. El 2002 se’n va descobrir una d’important i l’Ajuntament va aconseguir finançar un projecte d’excavació que es va dur a terme el 2007. Durant aquest any diversos arqueòlegs de la Sovrintendenza archeològica van visitar el lloc mig d’amagat però van negar trobar-hi res. El propietari dels terrenys, sospitant que sí que havien trobat alguna cosa ja que durant dies baixaven de les muntanyes plens de pols, es va acostar a la zona on s’estava fent la recerca i va fer un gran descobriment.

Els arqueòlegs havien trobat una dromos amb un accés arquitectònic exacavat a la roca que conduïa a una gran tomba amb tres cel.les laterals. La tomba estava decorada amb dibuixos amb ocre vermell brillant, amb bustos de braus escolpits a la banda més gran de la cambra principal i amb un sostre de 1’7 metres escolpit com si estés fet amb bigues de fusta, pintades alternativament de color blau fosc i blanc. Però l’element més excepcional de la tombra són unes grosses espirals pintades en una cel.la lateral: un total de set espirals, moltes d’elles conectades entre sí.  La qualitat de les antigues pintures és extraordinària i en una volta fins i tot hi ha pintats uns motius geomètrics molt poc usuals a les tombes sardes: un motiu en forma de taulell d’escacs blanc i negre (una cosa única en un jaciment probablement datable al Neolític recent i pertanyent a la cultura de San Michele de Ozieri (3.800 a.C. – 2.900 a.C.)).

Aquesta persona és va dirigir ràpidament a l’alcalde de Bonorva per comunicar-li l’increïble descobriment però tampoc a ell se li havia comunicat oficialment la descoberta.

Bonorva3

La descoberta ha acabat, després de quatre mesos de treballs, segellada amb ciment per la Sovrintendenza, amb una gran llosa de pedra davant i recobert de terra. Segons explicacions diverses, això s’ha fet per preservar-la dels saquejadors i evitar el deteriorament de les pintures, ja que no hi ha fons per obrir-la al públic i valoritzar-la culturalment. Sigui això cert o no, o es torni a obrir algun dia, el cert és que també les infiltracions d’aigua afecten actualment a les tombes tancades si no si fan certes actuacions de preservació. I no cal ni dir que són patrimoni del poble i que és un dret de tothom el poder conéixer-les i estudiar-les. 


About The Author

Comments

2 Responses to “Amagant la història: unes tombes prehistòriques segellades a les muntanyes de Bonorva”

 1. Marco Antonio Pani escrigué:

  Moltes gracies Jordi per aquesta preciosa informació. Com sempre, escrius de conya!
  He pubblicat el teu article en la meva home de facebook;-)

  Una abraçada!

  Marco

 2. terrasarda escrigué:

  Gràcies Marco, em bull la sang quan veig notícies com aquesta!!!

Leave a Reply