Un nurag a dalt d’un turó: el nurag Nolza de Meana, a la Barbàgia de Brevie

Accès torre lateralNormalment en tots els viatges a Sardenya visitem un o més nurags, a vegades quatre runes encara per excavar, a vegades nurags imponents i fins i tot emb certa rel.levància turística. Aquest darrer viatge gairebé sense proposar-m’ho no vaig visitar cap nurag, tot i portar una guia força completa des de Catalunya. Només vaig fer una excepció: el nurag Nolza, a Meana. Més per casualitat que per voluntat, vaig veure una propaganda a un bar on vaig parar a dinar i només veient un parell de fotografies ho vaig tenir clar. I va valer la pena, no només per la monumentalitat d’aquest nurag, sinó pel seu emplaçament màgic, enmig de turons i amb unes vistes als quatre punts cardinals. Un nurag preciós, encara amb moltes possibilitats amagades, que la guia turística del complex es va encarregar de fer-me conèixer una mica més.

EL NURAG NOLZA

El complex arqueològic del nurag Nolza es troba a 8 km. del poble de Meana, col.locat sobre el relleu més alt (Cùccuru Nolza) d’un altiplà pissarrenc (su Prànu), a 739,60 m.s.n.m. S’hi pot arribar en cotxe des del poble de Meana, o també amb el Trenino Verde, que porta de Mandas a Sòrgono, fent una parada a tres-cents metres del monument.

Ës un nurag complex de planta quadrilobada que domina, amb les restes de 12-15 m. d’alçada de la torre central, les cabanes circondants que ocupen aproximadament unes 2’5 hectàrees, encara per excavar.

Nurag Nolza, Meàna

Podem interpretar diverses fases estructutals de les restes que actualment coneixem: la torre central, dues de les quatre torres perimetrals i els murs orientals i septentrionals es van construir utilitzant blocs de pissarra col.locats en fileres; les altres dues torres i els relatius murs del quadrant meridional han estat aixecats alçant blocs de pòrfir disposats en tècnica poligonal.

Les recerques arqueològiques, iniciades el febrer de 1994, han aconseguit deixar al descobert les estructures del quadrilobat que es trobaven mig oculTes per les parts enderrocades.  Sota aquests enderrocs han aparegut en gran nombre els blocs de traquita perfectament treballats pertanyents a les parts altes del monument.

L’àrea de Nolza era ja freqüentat, potser només amb un petit poblet de cabanes, als inicis del Bronze mig sard, pels volts dels segles XVI-XV a.C. L’ocupació del lloc continuà durant el segle XIV a.C. amb la construcció d’un nurag complexe en pissarra local. La vida al nurag va continuar fins que al voltant del segle XII a.C. es va produir un canvi dràstic en la seva estructura. Dues de les torres i els murs del voltant es van desmantellar i reconstruir utilitzant  blocs de grans dimensions de pòrfir, provinents de pedreres a uns 3 km. en línia recta del monument. Aquestes reformes van produir grans canvis interns i en l’accés al monument.

Les excavacions més recents han estudiat diferents ambients interns del monument:

L’espai I

Aquest ambient, originàriament amb cúpula, es troba a redós de la torre central, sobre la paret nord del nurag. El petit espai, pavimentat amb lloses i  argila batuda, comprèn un banc i una foguera construïdes amb pedres de traquita reaprofitades. Sobre el paviment s’han trobat nombrosos objectes del Bronze recent (XIV-XII s. A.C.): bols, gerres, plats i olles especialment grans, decorats amb motius geomètrics obtinguts amb l’impressió de petxines, molinets fets amb traquita i granit, mans de morter i falçs amb forma de mitja lluna fets en obsidiana..

La troballa d’óssos d’animals molt gastats, junt a la resta de restes arqueològiques, ens permet hipotitzar que l’espai I fos habilitat per preparar, coure  i consumir els aliments.

nolza9_meanaLa torre central A i el pati B

La cambra a tholos de la planta superior de la torre central es trobava pavimentada amb lloses de pissarra sobre les quals si estenia una capa d’argila. A l’interior de l’espai s’hi van trobar bols, tasses i altres instruments relacionats amb el consum d’aliments, una gran gerra, que potser contenia líquids, i un gran recipient per la conservació d’aliments tal com l’ordi o el blat. Entre els elements més interessants hi trobem una gerra amb nansa decorada.

El pati sobreelevat B presentava una complexa pavimentació constituïda per un enllosat amb pedres petites de pissarra sobre el qual si extenien branques d’alzina i una espessa barreja d’argila. Gran part de la ceràmica trobada té connotacions alimentàries i culinàries, amb alguns elements particulars com una olla carenada amb quatre nanses.

Els materials del pati B i de la cambra superior de la torre central són contemporanis i són una mostra de la vida quotidiana al Bronze final, pels volts del segle XII a.C. Al pati B  es cuinaven i consumien aliments i begudes, mentre l’habitació superior de la torre central era habilitada per la conservació i la manipulació dels aliments. Part d’aquestes troballes es troben avui exposades al Museo Archeologico Comprensoriale de Teti (Núgoro). Recentment també s’han alliberat de la runa la torre C i la torre F. La torre C, amb el parament exterior construït amb pòrfir, es conecta amb el pati B mitjançant una escala molt estreta i vertical, de la qual acualment en podem gaudir totalment. La torre F, al contrari, és una estructura que es va reestructurar diverses vegades en època nuràgica, fins que al segle XII a.C. es va utilitzar com a descàrrega de material provinent de la reestructuració de la part meridional del quadrilobat.

Planta del nurag Nolza de Meana (Sardenya)

Extret d’un tríptic informatiu d’Ortuabis Soc. Coop. elaborat per Mauro Perra. Traducció al català de Jordi Saumell.

Les fotos són de http://www.neroargento.com/page_galle/nolza_gallery.htm, excepte la primera que s’ha extret de www.sardegnacultura.it


About The Author

Comments

Leave a Reply