La tomba de gegants Su Cuaddu è Nixias, al poble de Lunamatrona

Su Cuaddu è Nixias (Lunamatrona, Sardenya)Les Tombes de Gegants són els monuments funeraris característics de la civilització nuràgica, tombes col.lectives que podien contenir un gran nombre d’inhumacions.

Es composen d’una llarga cambra funerària que acaba amb un àbside i que es troba coberta amb lloses de pedra disposades horitzontalment. L’element més espectacular és sens dubte la façana, al centre de la qual se situa una gran llosa de pedra disposada de forma vertical que té un acabat arrodonit per la part superior. Al costat d’aquesta llosa, a banda i banda, s’hi disposen altres lloses més petites que formen una mena d’arc. Al sud de la Sardenya aquestes construccions són una mica diferents, construïdes com els nurags, amb tècnica ciclòpea.

SU CUADDU ‘E NIXIAS

Aquesta tomba es troba als afores de Lunamatrona, a l’esquerra de la carretera que porta a Villanovaforru. El corredor funerari presenta una estructura bipartita, i una llargada de 13,25 metres. L’esdra (l’arc que comentàvem més amunt)  fa 13’90 metres de circumferència, i presenta la llosa principal al mig. La cambra funerària es troba escavada en part a la roca.

Al fons de la sepultura s’hi troba la part més antiga, una cista quadrangular de 1 m. x 0’70 m. , delimitada pels costats amb blocs posats “a coltello”. La planta de la cista es troba una mica sobrealçada respecte al corredor de la tomba, també limitat als costats per blocs de pedra amb una llargada de 10’30 metres.

L’estela central (2’90 m. x 2’70 m.), que es troba fragmentada, es distingeix dels nombrosos exemplars coneguts a la Sardenya central per tenir la part inferior subdividida en requadres excavats a costat de la porta d’accés.

L’estil de l’arquitectura, la presència de l’estela al centre de l’esedra  i la tipologia de les manufactures trobades durant les excavacions, avui exposats al museu de Villanovaforru, fan que situem  el monument a la fase arcaica de la civilització nuràgica, al voltant dels segles XIV-XV a.C.

Vista de Sa Corona Arrubia des de Su Cuaddu è Nixias (Lunamatrona, Sardenya)   Su Cuaddu è Nixias (Lunamatrona, Sardenya)  

ALTRES EXEMPLES A LA MARMILLA

La tomba de Lunamatrona no és ni de bon tros la més destacada de la Marmilla. Les de Siddi (Domu ‘e S’orku)i Gonnosfanadiga (San Cosimo) es troben en molt bon estat.

San Cosimo (Gonnosfanadiga, Sardenya) 

  Domu 'e s'orku (Siddi, Sardenya)   Domu 'e s'orku (Siddi, Sardenya)

Aquestes darreres tres fotos son de IL PORTALE SARDO i la resta de Jordi Saumell

El text està extret principalment de la web del Consorci Sa Corona Arrubia


About The Author

Comments

One Response to “La tomba de gegants Su Cuaddu è Nixias, al poble de Lunamatrona”

  1. [...] la diversitat de restes arqueològiques de Lunamatrona només vaig veure la tomba de gegant Su Cuaddu ‘e Nixias, als afores del poble i en força mal estat. Però anar-la a visitar al menys em va servir per [...]

Leave a Reply