Bosa, un poblet de mar amb molta història

p6300090Dels poblets marítims de Sardenya que he pogut visitar, Bosa és sens dubte el més atractiu i diferent. Potser és pel riu Temo que creua pel mig del poble, o per les cases pintades de colors vius que recorden a Girona, o fins i tot pel Castell de Malaspina que domina Bosa i els seus voltants. Les barques de pescadors, el bon peix o els carrerrons de l’interior del poble són altres bons motiu per fer, com diuen a Ponts, parada i fonda!

La història de Bosa es troba molt lligada a la seva posició estratègica, que ja des de temps antics ha afavorit no només la presència dels sards sinó també la de tots els pobles que han volgut conquerir Sardenya.

Els elements geogràfics que han afavorit aquest desenvolupament al llarg de la història són: la presència de l’Isola Rossa, situada davant la desembocadura del Temo (l’únic riu navegable de tota l’illa), que permetia als vaixells fondejar amb seguretat, la fertilitat de les terres fluvials del riu, la riquesa de les muntanyes dels voltants i, en fi, la facilitat amb què et pots internar a Sardenya des de Bosa. Tot això va fer que Bosa es convertís en un punt de suport en la ruta transmediterrània donant-li la doble funció de mercat i baluard militar.

Actualment, Bosa, amb el seu apèndix a peu de mar Bosa Marina és un dels poblets més turístics i atractius de Sardenya. Es pot passejar tranquilament i sense excessiva massificació pel seu carrer principal, ple de bars, geladeries, botiques artesanals…. Fàcilment trobarem els pescadors sorgint les seves xarxes en un dels laterals del riu Temo, flanquejat a una banda per habitatges de colors variats, i a l’altra antigues fàbriques i drassanes lligades a l’activitat marítima.

A un parell de quilòmetres de Bosa hi ha Bosa Marítima, la zona platjera més turística del poble. A banda de les platges, hi podreu trobar tot de xiringuitos i restaurants enfocats més al turista convencional que no a la gent del país. Personalment, recomano més menjar en un dels petits restaurants que trobareu al peu de la carretera que va des de Bosa a Bosa Marina. Nosaltres vam menjar al Il Gambiero Rosso, i al cap d’un parell de dies vam repetir!. Els preus, com tot bon menú a la carta a l’illa, no són econòmics però són abundants i de qualitat. No us passeu demanant que us en sobrarà!

Us oferim fotos de Bosa de tres anyades: el 2005, amb una tormenta molt forta, el 2008 i unes del més passat que ens han fet arribar l’Anna i el Joan. Gràcies!. En breu us oferirem un altre post sobre la història de Bosa des de l’antiguitat.

 


About The Author

Comments

Leave a Reply