Is Curadorias sardas / Les Curadories sardes

curadorias-justas1Is Curadorias o Partis fiant is pretziduras territorialis ki formant is cuatru urrennus mesuevalis sardus.  Dònnia urrennu fiat pretziu in curadorias.  S’organizatzioni de custas entidadis territorialis no agatat ogualis in atrus Stadus de su mesuevu europeu.

Is curadorias fiant distretus aministrativus studiaus po tenni jai jai su matessi nùmeru de abitadoris; insa’ is curadorias prus piticas finat is prus densamenti pobuladas, e is prus mannas teniant una densidadi prus basça.

Is curadorias fiant arrejas de su curadori, e teniant deretu a espressai unu arrapresentadori a intrus de su parlamentu de s’urrennu ki ddi narant “Corona de Logu“. Is eletzionis de custu arrapresentadori fiat eliju de is òminis liberus, e sa di’ de is eletzionis fiat annunçada de unu bandidori ki ghetat su bandu peri totus is biddas de sa curadoria.

  LLEGIR TOT L’ESCRIT EN LLENGUA SARDA A SU FURRIADROXU

 

Estelada i Països CatalansLes curadories van ser organitzacions territorials presents als quatre regnes medievals sards, i no troben igual en d’altres estats europeus de l’època.

Les curadories eren districtes administratius estudiats per tenir el mateix nombre d’habitants; així, les curadories més xiques tenien una densitat de població més gran, alhora que les més grans en extensió tenien una densitat de població més baixa.

Al seu capdavant hi havia el curador, i tenien dret a escollir un representant dins el govern que deien “Corona de Logu”. Aquest representant l’escollien els homes lliures, i el dia de les eleccions es llegia el band per tots els pobles de la curadoria. El lloc on es feien aquestes assemblees era el “golletorgius” (ingollidroxus), i era o davnt l’església o a casa del curador, i a vegades fins i tot en algun nuraxi.

Tot el procés electoral, del band a l’elecció dels representants de la curadoria a la “corona de logu”, no durava més de 20 dies, demostrant un automatisme i una eficiència difícil de trobar fins i tot avui en dia.

Aquestes unitats territorials van ser considerades pròpies fins que la pressió de les potències alienes ho va acabar desarticulant. Quan la Corona catalano-aragonesa conquereix Sardenya, la divideix en feus, que venen a ser les curadories (en falten algunes però n’afegeixen d’altres).

En total, n’hi havia 60 dividides entre els quatre regnes: 16 al de Casteddu, 13 al d’Arbarèe, 20 al de Dore i 12 al de la Gaddura.

Autor de l’article: Andrea Zucca

Versió catalana: Jordi Saumell (gràcies Andrea per aquests articles tan interessants!!!)


About The Author

Comments

One Response to “Is Curadorias sardas / Les Curadories sardes”

 1. Andrea escrigué:

  Hola Jordi!
  Si la historia medieval es molt interessant, i per nosaltres Sardes es mes interessant porque no la coinexem…
  Gracies pel tu interessamento
  Fins aviat
  Andrea
  http://www.sufurriadroxu.it/public/?p=738#comments

Leave a Reply